
Babeczki z bezą wiśniową
Beza wiśniowa i truskawki w babeczkach, sądzę że to doskonały pomysł, aby zachwycić gości, czy rodzinę przy stole. Do tego ciasto na babeczki jest kruche, a nadzienie zadowoli każde podniebienie, robi się bardzo szybko, a do ich zrobienia potrzebujemy:
Ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 1 jajko
– 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
– 3 białka
– 1/4 szklanki cukru
– kisiel wiśniowy
– kilka truskawek
– konfitura z wiśni.
Przegotowanie:
Jak widzicie składników niema dużo, a do tego nie jest to kosztowny wypiek z tej gramatury wyjdzie około 12 babeczek, więc jeśli od razu macie chęć na więcej, to składniki należy zwiększyć, na pewno się nie zmarnują. Zaczynamy od zrobienia ciasta kruchego, tak więc w misce zagniatamy ciasto, które składa się mąki, masła, jajka, oraz cukru pudru, wszystkie składniki zagniatamy dokładnie rękoma. Powstanie nam kruche ciasto, teraz należy wyciąć szklanką kształt, który umieścimy w metalowych najlepiej foremkach do babeczek, czy innych ciasteczek, gdy już mamy to zrobione, nasze foremki smarujemy lekko tłuszczem, tak aby nasze ciasteczka lekko odchodziły po upieczeniu, po czym dociskamy dokładnie nasze krążki w foremce, nadając im przez to kształt. Pieczemy je lekko przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Teraz możemy zająć się resztą, zacznijmy od bezy, białka ubijamy z odrobiną soli, po czym dodajemy na koniec cukier, oraz kisiel i oczywiście proszek kisielowy. Truskawki dzielimy na mniejsze części. Gdy wyciągniemy nasze babeczki z piekarnika dodajemy do środka truskawkę, oraz konfiturę, po czym na wierzch dodajemy bezę . Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. Pyszne babeczki z eksplozją smaku zrobione.
Ucierane ciasto z borówkami
Ciasto ucierane z borówkami, brzmi dość trudno, nic bardziej mylnego, jest to ciasto, które bardzo szybko się robi, składniki nie są z górnej półki powinniśmy mieć je w domu, a do tego samo ciasto jest puszyste, rozpływające się dosłownie w ustach. Jest to doskonały pomysł na ciasto z owocami, możemy wykorzystać także zamiast borówek, maliny czy truskawki. Składniki jakie potrzebujemy do zrobienia ciasta:
– 3 duże jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 1/2 szklanki oleju
– 300 g mąki pszennej
– 200 g twarogu np. półtłustego
– 100 ml mleka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 200 g jagód lub borówek amerykańskich
– cukier puder do oprószenia.
Przepis:
Dla lepszego połączenia się składników niech będą one przechowywane w temperaturze pokojowej, na starcie może ustawić piekarnik na temperaturę 180 stopni, gdyż samo przygotowanie ucieranego ciasta zajmie nam dosłownie chwilkę. Jajka wraz z cukrem miskujemy na jednolitą jasną masę. Gdy nasza masa będzie jednolita, a sam cukier będzie dobrze roztarty to olej, mleko, oraz twaróg, po czym miksujemy to wszystko na małych obrotach naszego miskera przez około 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, i już całość mieszamy trzepaczką, bądź łyżką, dodajemy świeże borówki i mieszamy dalej, aby nasze składniki się bardzo dobrze połączyły ze sobą. Najlepiej piec nasze ciasto w keksówce doskonale się do tego nadaje, na dół naszej blaszki wykładamy papier do pieczenia, po czym smarujemy go w środku lekko masłem czy innym tłuszczem, to wszystko po to by ciasto doskonale odchodziło nam od papieru. Przelewamy je do naszej blaszki, i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu posypujemy nasze ciasto cukrem pudrem, możemy zabierać się do pałaszowania przepysznego ciasta.